Aktivitetsklockor mäter din dagliga aktivitet. De används oftast vid löpning men fungerar också bra till andra uthållighetssporter som simning, cykling och intervaller. Det händer mycket inom marknaden för aktivitetsklockor nu, och det kan vara bra att hålla koll på alla nyheter.
När du besöker Teknikdelar hittar du ett stort och varierat utbud av aktivitetsklockor från många tillverkare. Välj en vattentålig smartwatch eller en stegräknare. Du kan också hitta tillbehör av olika slag som gör det möjligt att använda din aktivitetsklocka effektivt i vardagen, och även annan teknik som mobiler och trådlösa hörlurar.
Statsministerns julklappsköp
En aktivitetsklocka mäter hjärtfrekvens, steg och sömn och har även många andra specialfunktioner. Tack vare sin allsidighet är aktivitetsklockan även populär bland politiker på höga positioner. Inför julhelgen 2020 gjorde statsministern Stefan Löfven ett uppmärksammat galleriabesök i Stockholm. Han köpte då en aktivitetsklocka till sin fru i julklapp samt inhandlade reservdelar till sin egen rakapparat.
Aktivitetsklockor på daghem
Vid ett daghem på Kimitoön i Finland har aktivitetsklockor använts för att mäta hur rörliga barnen är under dagen, även hemmavid. Med insamlad data har daghemmet kunnat se hur aktiva barnen är och hur ofta de rör på sig. Föräldrarna kan också se informationen och på så vis se om de kan ge barnen fler aktiviteter. Resultaten visade att barnen rörde på sig en hel del, ofta mer än rekommendationen som låg på tre timmar varje dag.
Alla skolor som ligger på Kimitoön deltar i ett projekt vid namn “Skola i rörelse”. Detta initiativ påbörjades för några år sedan och målet var att lågstadieeleverna skulle ta med sig samma tankegångar när de gick vidare till högre årskurser. Lärarna fick utbilda sig i att utveckla konceptet vidare i skolorna, men praktiskt sett kunde skolorna göra upp planer för vad det innebar. Föräldrarna har fått delta i en informationskväll för att få veta mer om betydelsen av motion för små barn. Det går bra att leka även när det regnar och vädret bör ofta inte utgöra något hinder för rörelse.
Sömn och aktivitetsklockor
I en studie har forskare använt aktivitetsklockor för att samla in data från hur aktiva 90 000 människor varit under en vecka. Personer med hög aktivitet nattetid och lägre aktivitet under dagen ansågs vara personer som hade rubbad dygnsrytm. Det gick att se att de personer som hade rubbad dygnsrytm hade större risk att vara bipolära eller deprimerade. De hade en ökad risk på sex till tio procent att drabbas jämfört med de som hade en normal dygnsrytm.
Det var dock svårt att se om det var den störda dygnsrytmen i sig hos personerna som orsakade deras psykiska ohälsa, eller om dygnsrytmen var ett resultat av ohälsan. Studien visade på samband som med mer forskning kan ge en bra bild av vilka som har större risk att få en depression. Detta skulle kunna hjälpa riskpatienter på ett tidigt stadium.