Det finns många olika nyhetskanaler i Sverige, vissa rapporterar nyheter via tidningar medan andra gör det via nyhetssändningar på tv. Många av dem erbjuder både nyhetssändningar via tv och via sina hemsidor på internet. Sveriges Television Aktiebolag, som i folkmun kallas för SVT, är ett av de bolagen som både har nyhetssändningar på tv och via sin internetbaserade hemsida. Det som skiljer SVT från en del andra nyhetsaktörer är att det är ett skattefinansierat företag. Detta betyder att deras licens kommer från den svenska staten och att ledamöterna tillsätts av Sveriges regering.
SVT är dock inte en renodlad nyhetskanal utan de har en mix av många olika program, de visar bland annat också underhållning- och sportprogram. Många personer sammankopplar SVT med nyhetsprogram, dock är detta inte deras mest sedda program. Utan de program som flest ser på SVT är nöjes- och sportprogram.
SVT:s bakgrundshistoria
Det var år 1978 som Sveriges riksdag beslutade att Sveriges Radio skulle delas upp i två olika delar och således bilda två olika dotterbolag. Ett bolag skulle ansvara för sändningarna på tv och det andra skulle ansvara för radiosändningarna. Bolaget som skulle ansvara för sändningarna på tv fick namnet Sveriges Television, det vill säga SVT. Uppdelningen kom dock inte att ske förrän år 1979 och således blev detta det år som SVT lanserades.
Anledningen till att man separerade tv och radio från varandra var att dessa skulle kunna rikta sig till en bredare målgrupp och att radio skulle framhävas ur skuggan från program som visades på tv.
Enligt svensk lag var TV1 och TV2 de enda kanalerna som Sveriges befolkning kunde titta på fram till mitten av 1980-talet, med undantag för de kanalerna som gick att få in från grannländerna. Under detta årtionde byggdes det svenska nätet ut för kabel-tv och detta kom i sin tur att innebära att den svenska befolkningen kunde få in internationella tv-kanaler såsom BBC TV Europe. Således fick SVT högre konkurrens och var tvungna att börja sända och publicera fler program som intresserade deras tv-tittare.
SVT är inte beroende av reklam
I Sverige fanns det tidigare något som hette tv-licens, denna var obligatorisk för alla med en tv-apparat i hemmet att betala. Det var dock svårt för myndigheterna att kontrollera vem som betalade och inte betalade, vilket kom att innebära att denna licens togs bort och ersattes av automatiska skatteinbetalningar. I sin tur innebär detta att SVT, som är ett statligt mediebolag, finansieras med skattebetalning. Således betyder det att de inte behöver finansiera sina program med annonsintäkter.
Att SVT finansieras av skattemedel gör också att de rent teoretiskt skulle kunna bortse från hur många tittarsiffror de har, detta eftersom de inte behöver sälja in sin kanal till olika företag och således få annonsintäkter från dem.